BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 27, 2009

Sambal Tempoyak Daun Kayu

Sambal tempoyak ni adalah masakan tradisi dari Negeri Sembilan....
hikut2kan nak buat sambal tempoyak ni perlu guna 44 daun
dan pucuk. Tapi memandangkan sekarang ni nak cari pucuk
daun punyalah susah...So biasanya kalau nak buat sambal
tempoyak den guna pucuk ubi, daun kaduk, daun kunyit
dan pucuk labu ajo. Tu pun nak cari punya lah susah.

So buat ajelah sambal tempoyak ngan daun mana
yang ado. Caronyo den
ado tunjuk kek bawah ni.


Ni lah pucuk kaduk pada sapa yang tak kenal...macam
daun sireh yo bentuknyo...tapi bau dio lain sikit....
sedap ni wat ulam...


Ni plak pucuk labu...pun leh masuk gak dalam sambal tempoyak
tapi jangan masuk banyak2 sangat...


Ni kalau sapa tak kenal...bagi pelempang sket...kiri kanan...
kiri kanan sampai ingat ni daun hapa...?pucuk ubi
ada paham...


Daun kunyit dan serai jangan lupa pulak....
kasi wangi sikit...


Semua daun-daun ngan serai tu hirislah halus2...den punya
ni jangan dihikut...kasar2 sebab pisau tumpul lah...


Semua daun2 tu ramas lah sikit dalam air kaci hilang
dia punya pahit....


Lepas ramas2 tu...tuskan air dio lepas tu masukkan
serai, petai, bawang ngan ikan bilis ...ko kalau tak
nak guna ikan bilis guna udang....


Tempoyak jangan dilupo....perkara wajib....kalau tak do
tempoyak...tok sah nak berangan buat sambal tempoyak yo...


Kalau nak sodap tumbukan cili api bersamo ngan kunyit
hidup dan garam secukupnyo....tapi kalau tak do maso...
blend yo.....lepas tu campur sekali dalam periuk.....


Lepas tu masuk santan...RM2 hinggit....sampai bahan2
tadi tengolam


Wat sambal tempoyak ni kena adjust raso dio...kena tambah
gula sket....biar imbang podehnyo....


Biar dio mendidih atas periuk.....biasonya sambal tempoyak ni dio pekat tau....


Bila dah masak bolehlah dihidangkan bersamo ngan ikan koring.....
memang sodap...

0 comments: