Sambal tempoyak ni adalah masakan tradisi dari Negeri Sembilan....
hikut2kan nak buat sambal tempoyak ni perlu guna 44 daun
dan pucuk. Tapi memandangkan sekarang ni nak cari pucuk
daun punyalah susah...So biasanya kalau nak buat sambal
tempoyak den guna pucuk ubi, daun kaduk, daun kunyit
dan pucuk labu ajo. Tu pun nak cari punya lah susah.
hikut2kan nak buat sambal tempoyak ni perlu guna 44 daun
dan pucuk. Tapi memandangkan sekarang ni nak cari pucuk
daun punyalah susah...So biasanya kalau nak buat sambal
tempoyak den guna pucuk ubi, daun kaduk, daun kunyit
dan pucuk labu ajo. Tu pun nak cari punya lah susah.
So buat ajelah sambal tempoyak ngan daun mana
yang ado. Caronyo den
ado tunjuk kek bawah ni.
Ni lah pucuk kaduk pada sapa yang tak kenal...macam
daun sireh yo bentuknyo...tapi bau dio lain sikit....
sedap ni wat ulam...
tapi jangan masuk banyak2 sangat...
kiri kanan sampai ingat ni daun hapa...?pucuk ubi
ada paham...
ni jangan dihikut...kasar2 sebab pisau tumpul lah...
serai, petai, bawang ngan ikan bilis ...ko kalau tak
nak guna ikan bilis guna udang....
tempoyak...tok sah nak berangan buat sambal tempoyak yo...
hidup dan garam secukupnyo....tapi kalau tak do maso...
blend yo.....lepas tu campur sekali dalam periuk.....
gula sket....biar imbang podehnyo....
0 comments:
Post a Comment